Uterum

Uppföra uterum inom Brf Strandbyn (Tränsvägen)

Att uppföra uterum innebär en så kallad väsentlig förändring (dvs förändring som kräver bygglov eller bygganmälan) som beskrivs i § 16 i föreningens stadgar, antagna 2018-06-19, och kräver styrelsens godkännande.

Föreningens styrelse har finansierat ett ritningsunderlag från A-design, Thomas Sundback, på uterum som är anpassad till husens design i form av materialval och funktion. Utformningen ger en harmoni och enhetlighet som eftersträvas av föreningen.

För att uppföra ett uterum krävs följande:

1. Inhämta ett godkännande av berörd granne (om ytterkanten på uterummet är närmre än 8 meter). Detta sker genom att grannen skriver på en situationsplan (A-40.1-001) som visar exakt placering.
2. Om placeringen av uterummet innebär en åtgärd på grannens kompletteringsbyggnader, carport eller liknande krävs godkännande även för detta av grannen. Omfattning av åtgärderna skall beskrivas så detaljerat som möjligt (text och/eller ritning) och med färdigställandedatum relaterat till tillståndet från kommunens byggavdelning.
3. Föreningen skall inte belastas med några kostnader för upprättande av ritningar, själva tillståndsgivandet från kommunens bygghandläggning eller följdkostnader rörande underhåll eller försäkringar eller likande.
4. Kostnader för införskaffande av intyg (t ex analytisk dimensionering), för åtgärder på egen fastighet eller grannens bekostas helt av den som söker tillstånd.
5. Styrelsens godkännande (protokollsutdrag) som kan bifogas vid ansökan hos kommunen.
6. Till styrelsen inskickas ritningar enligt nedan samt kopia av grannens godkännande av placering av uterummet och vid behov även godkännande av åtgärder på dennes mark. Utan grannens godkännande kommer styrelsen inte att godkänna utbyggnaden.

Följande ritningar skall användas:

Kontakta A-Design Arkitektkontor AB, Östergatan 6, 235 33 Vellinge thomas.sundback@a-design.se Tel 040 421051, för upprättande av korrekta handlingar.

1. Situationsplanen från A-Design; A-40.1-001 skall kompletteras med uterummet, där varje revisionsnummer följs av husets adress (t ex Tränsvägen 1).
2. Planritning från A- Design; A-40.1-111 och A-40.1-121 för 4:orna respektive A-40.1-211 och A-40.1-221 (spegelvänd) för 3:orna.
3. Fasad och sektionsritning från A-Design; A-40.3-111 och A-40.3-121 för 4:orna respektive A40.3-211 och A-40.3-221 (spegelvänd) för 3:orna.

Måttangivelse av uterummet enligt planritning.

Situationsplanen skall ange avstånd mellan uterummets ytterkant och (tänkt, finns inte dokumenterad) tomtgräns mot grannen, samt avstånd mellan uterummets ytterkant och närmaste kompletteringsbyggnad/carport.

Utförande

1. Uterummet skall uppföras i naturanodiserat aluminium.

2. Fasta glas och skjutdörrar utan bröstning enligt arkitektritningen.

3. Glastyp enligt beslut från kommunens bygghandläggare.

Kommunens handläggning

I detaljplanen (DP) finns begränsning av markens bebyggande. Det avser 4 meter från fastighetsgräns samt mot park eller lekytor. I dessa fall krävs bygglov (dvs prövas mot detaljplanen).

Om bebyggandet ligger innanför begränsningen ansöks om Attefallärende (som inte prövas mot detaljplan).

Byggrätten är 30% av tomtarean enligt DP.

Ange revisionsnummer och adress för respektive bygglov/anmälan på situationsplanen A-40.1-001 (A-Design) för Brf Strandbyn. (se bifogad fil)

På Situationsplanen skall framgå mått från ytterkant på Uterum till närmaste byggnad samt mått till grannens ”tomtgräns”, dvs i mitten av plantering av häckar. Även mått till tomtgräns om utbyggnaden ligger inom området som kräver bygglov.

 

Förtydligande av uppförande av uterum inom Brf Strandbyn (Tränsvägen)

Då olika frågeställningar har ställts till en del av oss i styrelsen vill vi med detta förtydliga oss.

Brandvillkoren styrs av brandmyndigheterna samt av Trelleborgs Kommun, inte av oss i styrelsen.

Dock kräver vi i styrelsen, att om grannens förråd respektive carport ska brandskyddas (givetvis efter överenskommelse med grannen), då ska fasaden också återställas till ”ursprungligt skick” av den som bygger! Det vill säga med liggande vitmålad träpanel på bägge byggnaderna. Samt att man är väl medveten om att man själv får stå för arbetet vid målning av de fasadytor på väggar och tak som blir svåråtkomliga på grund av uterummet.

En bostadsrätt är faktiskt endast en nyttjanderätt som man äger tillsammans i ett kollektiv av andra bostadsrättsägare. Men den frihet och rättighet man har för att kunna förändra i/på sin bostad är inte alls detsamma som när man äger sitt eget hus.

På förekommen anledning så är det dessutom endast uterum utan avvikelser, från de angivna ritningar som styrelsen har beställt och bekostat av arkitekten till vårt område, som gäller för byggnation samt som kommer att godkännas av styrelsen, både i frågan om materialval och storlek.

I övrigt friskriver sig styrelsen / föreningen ifrån allt ansvar i samband med byggnation av uterum i Brf Strandbyn.

Med vänlig hälsning Styrelsen Brf Strandbyn